Framtidens fasader genom 3D-printing

Marcin Stobierski · fre 21 Dec 2018

Framtidens restorationer av fasader kan komma att 3D printas. Med den takt som teknologin för 3D printing ökar idag är det inte osannolikt att det blir den primära källan för alla restoarationer av fasader och generellt äldre byggnader.


Moderna städer har tveklöst tappat sin charm från äldre dagar. Klassiska ornament och detaljrika fasader har byts ut mot stora glaspartier och plana betongytor med betydligt mindre karaktär. Modern design har såklart mycket att erbjuda, men tyvärr är resurserna begränsade och detta har hotat de klassiska fasadernas existens. Nu har dock modern teknologi och klassisk arkitektur förenats och bildat en ny era som med största sannolikhet kommer att förändra hela industrin.


Ny teknologi finns som kan ta tillbaka den äldre eran av fasadarkitektur, till en kostnad som kan rädda äldre byggnader från rivning. Ett nytt exempel på detta är hur 3D-printing nu har kapaciteten att återskapa historisk arkitektur i storstäderna.


Idén om ekonomiskt hållbar restaurering kommer från New York-baserade arkitekt- och ingenjörsfirman EDG. En riktig arkitektonisk skatt i New York stod inför rivning, och detta låg till grund för teamets arbete för att jobba proaktivt mot flera rivningar. VD Richard Unterthiner sa i en intervju att bolaget ”stark tror på det historiska och klassiska arkitektoniska språket, som alla älskar, men har glömt bort att tala”. Det är här traditionsenligt hantverk och modern teknologi möts, man har möjlighet att forma digitala skulpturer som sedan görs om till renderingar som står till grund för printbara objekt.


Tekniken har funnits, men det har tyvärr varit alldeles för dyrt. Större solida 3D-printade bitar var inget alternativ, och till och med de billigaste plastmaterial, som dessutom inte är estetiskt tilltalande, var alldeles för kostsamma. EDG fokuserade istället på tillverkning av plastformar som kan bli kopierade direkt på byggplatsen på bara en dag. Detta var en riktig game changer för branschens standarder. Laser scanning tillåter att återskapa vad som helst till en väldigt liten ansträngning, allt från detaljrika husgavlar till faktiska byggnader. Dessutom kan arkitekter från hela världen printa likadana delar från deras digitala katalog.


Jonathan Shea som arbetar som Senior project manager på EDG sa: ”Vårt hopp är att arkitekter och fastighetsägare båda får friheten att skapa intressanta och banbrytande fasader i en annars väldigt monoton miljö. I takt med att byggnader ska bli mer och mer kostnadseffektiva, förlorar de sin charm och i slutändan vad som faktiskt gör varje byggnad unik. Med vår metod för både fasadreparationer och nyproduktion kan byggnaderna få fortsätta vara unika, men till en kostnad som passar dagens strama budgetar.


Vi på Fasadera ser ljust på detta och väntar spänt på att se hur liknande tekniker kommer att kunna sätta nya branschstandarder och göra våra städer än lite vackrare dag för dag, bit för bit.

Dela

Marcin Stobierski

Marcin Stobierski

fre 21 Dec 2018

Vi tror att den som ser sig själv som bäst förmodligen redan har slutat att vara bra. Vi utmanar alla i branschen – men framför allt oss själva – att bli Sveriges bästa fasadentreprenör.

Fler | Nyheter

Fasadera God Jul & Gott nytt år!

God jul och Gott nytt år önskar alla vi på Fasadera. Vi vill i samband med detta tacka alla våra fantastiska kunder o...

Läs mer
Fasadera Fasadforum 2018 - SPEF

Utan en rikstäckande branschförening som SPEF hade det nog varit väldigt svårt att på ett effektivt sätt lösa de utma...

Läs mer